Over mij

Hot-air,Balloon,Flying,In,The,Sky

Wie ben ik

Barbara Sindram

Barbara Sindram
GZ-psycholoog

Mijn naam is Barbara Sindram, GZ-psycholoog, eigenaar van Lef & Psyche. Mijn carrière als psycholoog begon in een klinische setting voor volwassenen met eetstoornissen. De doelgroep fascineerde mij meteen en blijft mij tot op heden fascineren. Waarom? Iedereen heeft zijn eigen verhaal en er is geen enkel verhaal hetzelfde. Het is daarom als hulpverlener uitermate belangrijk om goed in kaart te brengen wat er speelt, hoe alle factoren met elkaar samenhangen en wat de functie van de eetstoornis is. Deze ingewikkelde puzzel mogen leggen samen met de cliënt vind ik boeiend, maar uiteindelijk draait alles om de vraag of iemand dan uiteindelijk de stap durft te zetten naar een eetstoornisvrij leven.

Gedragsverandering is moeilijk. Iedereen die actief bezig is geweest om bepaald gedrag te veranderen kan dat beamen. Je hebt om te gaan veranderen motivatie en lef nodig.
In vrijwel iedere behandeling geef ik de volgende quote mee: 

Durven is even je evenwicht verliezen,
Niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.” 

In deze mooie quote van de Deense filosoof Sören Kierkegaard wordt duidelijk dat het lef hebben om te veranderen enorm doet wiebelen en dat het dus controleverlies geeft. Nu is controleverlies juist hetgeen dat mensen die te kampen hebben met een eetstoornis vaak hun grootste angst is. Samen de reis aangaan en de cliënt te ondersteunen en te prikkelen om toch weer van het leven (en het eten) te durven proeven, blijft bijzonder. 

In mijn werk maak ik gebruik van technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie en technieken als motiverende gespreksvoering, schematherapie en Acceptance en Commitment Therapy (ACT). Bij jongeren en in de ouderbegeleiding is de eerste focus een systeemgerichte aanpak gebaseerd op de Maudsley Methode.
Ik vind het belangrijk of sterker nog noodzakelijk om goed samen te werken met de naasten van een cliënten, artsen, diëtisten en andere collega’s. 

Sinds februari werk ik alleen nog voor mijn eigen praktijk lef & Psyche na jaren lang bij grote instellingen te hebben gewerkt. Mocht je meer willen weten over mijn carrière? Kijk dan gerust naar mijn linkedIn pagina.

Natuurlijk ben ik meer dan alleen psycholoog. In mijn vrije tijd houd ik van naar buiten gaan met mijn gezin (mijn man, twee zoontjes, mijn hond  en ik), wandelen met de hond, afspreken met vriendinnen, uiteten gaan en ook lekker veel bank hangen en tv kijken. Ik houd van dieren en paardrijden.  Onze hond Guusje gaat wel eens gezellig mee naar de praktijk, dat vindt ze super!